Kuva: Pixabay

Esseen aloitus ja lopetus


Aloitustapoja
Esseen aloituksessa on tärkeää, ettei alkuun tule itsestäänselvyyksiä tai kuluneita fraaseja. Aloituksen pitäisi herättää lukijan kiinnostus joko persoonallisella otteella tai faktatietämyksellä. Riskinä on, että aloituksessa kirjoittaja ikään kuin käynnistelee kirjoittamista eikä oikein pääse vielä asiaan (Ihmisiä on monenlaisia niin kuin on mielipiteitäkin. Kauneusleikkauksista voidaan olla monta mieltä. Lehdissä on viime aikoina keskusteltu paljon)
Suoraan asiaan. Ilmaise teesisi heti aluksi.
Kuvailu. Kuvaile jokin tilanne, tapahtuma, yksityiskohta.
Määritelmä. Määrittele tekstisi pääkäsite.
Oma kokemus tai muisto
Taustatietoja
Retorisia kysymyksiä (kysymyksiä, joihin ei ole olemassa helppoa vastausta). Otsikon kysymystä ei kuitenkaan saa toistaa aloituksessa. 
Sitaatti tai sanonta. Varo kuitenkin fraaseja. Mutta esim. aineistosta tai vaikkapa laulun sanoista voit ottaa sitaatin.
Liioittelu, kärjistys
Vastakohta-asettelu. ”Joku nukahtaa silkkilakanoiden väliin laadukkaassa Hästens-vuoteessaan, kun taas joku etsii yöksi suojaa rappukäytävästä. Joku tilaa ravintolassa sisäfilepihvin ja hyvää punaviiniä, kun taas joku toinen joutuu tyytymään kaupan roskiksesta löytämiinsä kuivuneisiin leivänpaloihin."
Visio tulevaisuudesta

Provosoiva väite
Lopetustapoja
Loppukappaleessa ei saisi ottaa enää esille mitään aivan uutta näkökulmaa. Lopun täytyy olla jollain tasolla kokoava. Älä vesitä omaa pohdintaasi toteamalla lopuksi, että ”tämä oli vain yksi mielipide, mutta niitä voi olla monenlaisia muitakin” tms. Lopettaessasi tekstiäsi muista, miten aloitit ja mikä on otsikkosi. Aloitustavat käyvät monet myös lopetukseen, seuraavassa myös toimivia:
Paluu aloituksen tilanteeseen (hyvä sidoskeino)
Aineistojen synteesiä. Erityisesti kirjoitustaidon vastauksessa on joskus hyvä vielä lopuksi todeta jotain yhteisesti aineistoista.
Viittaus tulevaisuuteen. Varo kuitenkin kuluneita fraaseja, esim. "Toivon, että tulevaisuudessa kaikki hyväksytään juuri sellaisina kuin he ovat".
Arviointi tai mielipiteen kokoaminen

Varo, ettet lopussa lipsahda saarnaamaan, paheksumaan tai voivottelemaan! Osoita tekstin kuluessa argumentoiden ja pohtien jonkin asian tai ilmiön ongelmallisuus tai vahingollisuus. Hurskasteleva sävy ei välttämättä ole kaikkein vakuuttavin. Muista myös lukijasi: on ehkä turha "paasata" vihaiseen sävyyn lopussa siitä, että lapset viettävät liian paljon aikaa netissä...Lukijasi ei ehkä kuulu kohderyhmään.